Kuva merelltä, jossa useita nuoria melojia kesäillassa.

Kuva: Nuorten melontaretkeltä/ kesä 2020

Vuosi on ollut erittäin poikkeuksellinen. Nuorisotyössä on kevään ja syksyn aikana tullut eteen aivan uudenlaisia haasteita. Perinteisten kohtaamisten tilalle ja rinnalle on kehitetty uusia tapoja. Paljon on opeteltu uutta, mutta samalla paljosta on jääty paitsi. Verkkonuorisotyö on ollut kehittämiskohteena takaraivossa jo ennen koronaakin ja nyt tuli eteen pakko pyrkiä ottaa haltuun edes murusia siitä. Mikään ei kuitenkaan voi korvata kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista.

Eipä tiedetty maaliskuussa ensimmäisiä koronatiedotteita kirjoittaessa, millaiselle matkalle ollaan lähdössä ja kuinka pitkäksi aikaa. Kyllä tämä varmaan yli pääsiäisen kestää. Ehkä toukokuukin menee vielä poikkeusjärjestelyin.

Kesää vietettiin paikallisissa maisemissa ja päästiin näyttämään nuorille myös Raahen helmiä, kuten merta. Liikennepuistossa poikkeusjärjestelyt otettiin vastaan hyvin ja autoilla huristeli kesän aikana tyytyväisiä lapsia. Kaikkea ei peruttu, vaan löydettiin vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa. Nuorisotyö oli mukana ensimmäisissä verkossa järjestettävissä kotiseutupäivissä Raahessa, kun RaatiRoll järjestettiin livestreamina.

Syksy alkoi jo toiveikkaana, kun toimintoja ja tiloja avattiin. Innoissaan olivat sekä ohjaajat, että nuoret. Epävarmuus toimintojen jatkumisesta oli läsnä kokoajan. Nuoret ottivat muutokset vastaan ymmärtäen ja taipuivat tarvittaviin poikkeusjärjestelyihin. Monessa tilanteessa on päästy kehumaan, kuinka hienoja nuoria Raahe on pullollaan.

Nuorisotyön tarvetta ei ole tarvinnut perustella. Sillä on oma, merkittävä paikkansa Raahessa. Nuorisotyö on pyrkinyt kulkemaan rinnalla poikkeuksellisina aikoina ja panostanut positiiviseen vireeseen.

Haastavan vuoden aikana raahelaisessa nuorisotyössä on kuitenkin kehitytty. Uutta toimintaa on käynnistynyt ja olemassaolevaa toimintaa vahvistettu. Toimintaan on osallistunut nuoria enenevässä määrin.

Loppuvuodesta vietettiin yhteisiä pikkujouluja. Ei yleisötapahtumana, mutta streamina. Rokimpaa Joulua livestream paketoi nuorisotyön vuoden. Tapahtumassa kuultiin hienoja Rock Academy Raahen bändejä.

Vuosi 2021 alkaa toiveikkaana siitä, että raahelainen nuorisotyö vahvistuu entisestään. Perinteinen toiminta saa rinnalleen uusia kokeiluja ja monipuolisuus toteutuu entistä paremmin. Nuorten osallisuus huomioidaan jollain tapaa kaikessa toiminnassa.

Tavoitteena keväälle 2021 on säännöllisen jalkautuvan nuorisotyön kehittäminen, Nuokkariparkkitoiminnan laajentaminen Pattijoelle ja Vihantiin, Rock Academy Raahe –toiminnan juurruttaminen ja pikkunuokkaritoiminnan kehittäminen keskustan alueelle.

Vuosi aloitetaan koronaohjeistusten armoilla. Noudatetaan saatuja ohjeita ja edetään maltillisesti. Tuleva normaalikin on varmasti jotain uutta. Nuoria varten ollaan kuitenkin edelleen.

Kuva nuoriso-ohjaajista takaapäin kuvattuna mustissa huppareissa, jossa teksti: Raahe. Taustalla hiekkaranta. Kuvaan muokattu Raahen kaupungin, Nastanetin, Facebookin, Instagramin, Tik Tokin ja Snapchatin logot.