“Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja kasvoimme ja jonka tanterilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitsimme.
A. Kivi, Seitsemän veljestä”

Aleksis Kivi, suomalaisen kirjallisuuden uranuurtaja, on aina ajankohtainen, iätön ja ajaton kansalliskirjailijamme. Hän kirjoitti kertomuksia, runoja sekä niin murhe- että huvinäytelmiäkin. Kivi eli onnellisen lapsuuden, mutta hänen myöhempää elämäänsä varjostivat puute, sairaudet ja väärinymmärrys. Aleksis Kiven pääteos Seitsemän veljestä oli ensimmäinen merkittävä suomen kielellä kirjoitettu ja julkaistu romaani. Seitsemään veljekseen ja erityisesti sen realistiseen kansankuvaukseen kohdistunut voimakas kritiikki heikensi Kiveä sekä henkisesti että ruumiillisesti. Seitsemän veljeksen arvo ymmärrettiin vasta Kiven kuoleman jälkeen. Teos raivasi tietä suomenkieliselle kirjallisuudelle. Kiven tyylissä yhdistyvät rehevä kansanomaisuus, huumori ja romantiikka. Aleksis Kivi oli myös näytelmäkirjailija. Näytelmän Lea kantaesitystä (1869) pidetään suomalaisen ammattiteatterin alkuna. Suosituin Kiven näytelmistä on humoristinen Nummisuutarit .

Kansalliskirjailijan elämäntyötä muistetaan ja kunnioitetaan  10.10. Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä, joka on virallinen liputuspäivä.

Lähde;
http://oppiminen.yle.fi/aleksis_kivi
http://www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi