Tänään keskiviikkona 9. toukokuuta vietetään kaikkialla Euroopan unionin alueella Eurooppa-päivää. Euroopan yhdentymisen lasketaan saaneen alkunsa Ranskan ulkoministeri Robert Schumanin 9.5.1950 pitämästä puheesta. Se toimi lähtölaukauksena sille unionille, jossa suomalaisetkin nykyään elävät.

“Minä uskon ylikansalliseen demokratiaan.” Tämä on ajatus, jonka moni periaatteessa allekirjoittaa, mutta jonka puolesta harva uskaltaa toimia. Tämä on ajatus, jolle Euroopan unioni perustuu.

Euroopan unioni on toisaalta valtioiden liitto, jonka puitteissa valtiot tekevät yhteistyötä asioissa, joissa niiden intressit kohtaavat. Toisaalta EU on kansojen liitto, jolle jäsenmaat ovat luovuttaneet osan itsemääräämisoikeudestaan. Euroopan parlamentti edustaa meitä kaikkia lähes 500 miljoonaa eurooppalaista.

Euroopan unionissa ei ole kyse vain eri jäsenmaiden eduista, nettomaksuosuuksista tai teollisuuden tukiaisista. Kyse on viime kädessä yhteisen Eurooppamme tulevaisuudesta: miten luomme Eurooppaan lisää työpaikkoja, miten turvaamme energian saatavuuden, miten hillitsemme ilmastonmuutosta, miten pelastamme yhteiset meremme saasteilta ja niin edelleen. Kyse on meidän kansalaisten, niin suomalaisten, ranskalaisten kuin italialaistenkin, hyvinvoinnista.

Meitä eurooppalaisia kohtaavat haasteet ovat yhteisiä. Kun kerran rahavirrat, liikenne ja saasteet kulkevat yli rajojen, tarvitsemme myös yli rajojen ulottuvia ratkaisuja. Niin ympäristöön kuin talouteenkin liittyvässä sääntelyssä kansallisvaltiot ovat epäonnistuneet. Euroopan haasteet kuten finanssikriisi, kilpailukyky, väestön ikääntyminen ja ympäristö ovat meille yhteisiä. Niiden ratkaisemiseksi tarvitsemme yhteistyötä ja yhteisiä ratkaisuja.

Sinä olet Euroopan omistaja – kerro millaisen Euroopan sinä haluat!

Aurinkoista Eurooppa-päivää!