TEEMANA TUNTEET & PUHUMINEN

 

“Ei noin ison pojan tarvitse itkeä” – ahtaat sukupuoliroolit kasvattavat poikia väkivallan kulttuuriin

Poikia opetetaan käyttäytymään tietyllä tavalla, että he tulisivat hyväksytyksi.

Poikia kasvatetaan edelleen tukahduttamaan tunteensa ja hakemaan muiden hyväksyntää voimakeinoin, sanoo sosiaalista nuorisotyötä tekevän Poikien talon johtaja Kalle Laanterä. Väkivalta tai sen uhka on monelle pojalle ja miehelle arkipäivää.

Jo aivan pienille pojille opetetaan tunteiden kätkemistä. Laanterä kertoo hoitajan sanoneen hänen kaksivuotiaalle pojalleen, ettei “noin ison pojan tarvitse itkeä”.

– Se alkaa näin pienillä viesteillä, joita vahvistetaan koko ajan. Jos ei tule toisenlaista viestiä, niin sitten opitaan, ettei tunteita voi näyttää, Laanterä kritisoi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Erityisesti 13–20-vuotiaiden poikien ja nuorten miesten maailmassa päällimmäisenä on negatiivinen vuorovaikutus.

– Ei ole tilaa tuoda positiivisesti esiin että hei, mä pidän susta tai että on siistiä että on yhdessä tehty jotain, vaan se pitää piilottaa päänaukomisen tai nälvimisen taakse.

Haitallinen poikakoodi

Poikia opetetaan käyttäytymään tietyllä tavalla, että he tulisivat hyväksytyksi. Tätä kuvastaa amerikkalaisen tutkijan kehittämä poikakoodi-käsite.

– On tietyt kirjoittamattomat säännöt ja kapeat sukupuolistereotypiat, jotka ohjaavat käyttäytymistä: omat tunteet ja olemisen tavat pitää piilottaa jonkinlaisen mieheyden maskin taakse, Laanterä kuvailee.

– Pojan pitää olla vahva ja miehinen ja oikeuttaa oma oleminen sillä, että alistaa toisia ja hakee kunnioitusta ja hyväksyntää väkivallan kautta.

Rooleja on erilaisia: toiset käyttävät fyysistä väkivaltaa, toiset henkistä. Osa hyväksyy tilanteen hiljaisesti, mutta ei uskalla puuttua siihen.

– Valitettavan moni joutuu uhriksi, kun he eivät lähde tähän mukaan, eivät halua raivata omaa oikeutta olemiseen. He ovat helppoja kohteita, joihin väkivalta liian usein kohdistuu.

Heidi Sullström

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: Yle.fi

Nuorisotoimen poikien kampanjassa pohditaan poikiin liittyviä myyttejä, poikana olemisen rooleja & odotuksia sekä nostetaan esiin näkökulmia.

Torsti on hämmentynyt.

#justhyvä #miesmyytinmurtajat #pojatonpoikia