Aamulla herään siihen että, luonnon valo tunkee läpi verkkokalvojen, antaa aivoilleni käskyn herätä. Kevätvalo hiipii hiljakseen, kutittelee nukkujan luomia ja saa silmät avautumaan.

Vaikka pimennysverhot ovat ikkunassa paikoillaan, se ei silti estä kevätvaloa löytämästä reittiään nukkujaan.

Minusta kevät alkaa jo joulun jälkeen tai ainakin haluan niin itse uskoa, mutta kevät löytää tiensä kaikkien ihmisten sydämiin viimeistään pääsiäisenä. Silloin ihmiset lähtevät mökkeilemään, avaavat omia perinteisiä kevät toimiaan pitkän vapaan aikana. Tänä vuonna kelloja vaihdettiin kesäaikaan juuri palmusunnuntaina, mikä osallaan myös lisää valon voimaa kellojen siirtyessä tunnin kesään päin.

Terminen kevät on toinen varma merkki siitä, että voiton puolella ollaan. Raahessa olemme päässeet jo samaan vaiheeseen. Toivottavasti aurinkoiset kelit jatkuvat. Fingers crossed. 🙂

Lintujen muuttoaurat, upean kansallislintumme joutsenen ylilento tänne meille päin, ja se hassu ”tööttäily” saa kylmät väreet menemään selkää pitkin, joka kerta ja joka vuosi uudelleen.  Muutenkin lintujen seurailu ja niiden palaaminen tänne pohjoiseen herättelee kevään ja kesän tunnetta. Minulle tulee aina mieleen lapsuuden loru tai no sananlasku linnuista, kun seurailen niiden palaamista tänne kevätmuutossaan.  En tiedä oletteko kuulleet nykynuorisona sitä, mutta näin se menee: ”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.”

Toki näin ilmaston muuttuessa ja sääolojen vaihdellessa, en tiedä miten se pitää paikkansa, mutta hauskaa ajanvietettä kuitenkin. 🙂 Kannattaa kokeilla.

Nyt on muutenkin aika ihmetellä luonnonihmeitä, katsella, kuunnella ja nauttia. Laittaa aurinkolasit silmille, ulkoilla sekä hymyillä kaikille vastaantulijoille.

Nuorille kevät tarkoittaa, joskus rankankin, lukukauden loppumista. Yläasteella seiskoista tulee nyt koulussa toisiksi isoimpia, tuleva kasiluokka tuo mukanaan vapautta, pois pienimmän roolista, edessä on nyt myös halutessaan rippikoulu. Nykyiset kasiluokkalaiset siirtyvät viimeiseen peruskoululuokkaansa yhdeksännelle luokalle, jossa on edessä isojakin haasteita, pitäisi tietää mitä minusta tulee isona, arvosanoja voisi yrittää parantaa ja muutenkin yrittää vain skarpata. Yseillä on uudet haasteet edessä, turvallinen peruskoulu loppuu, ja koulunkäynnin vastuu lisääntyy nyt uudella oppijalla. Peruskoulun loppuminen tuo vapautta, mutta myös lisää omaa vastuuta asioista ja omasta opiskelusta. Mutta hetken saadaan vielä jännittää, pääsenkö sinne kouluun minne hain? Kesäkuussa sen vasta tietää. 🙂

Minä itse luen aina mielenkiinnolla kesäkuussa, kyllä, vanhanaikaisen lehden, jossa kerrotaan tänä keväänä kouluun valitut, valmistuneet ja ylioppilaat. Katselen näkyykö siellä tuttuja nimiä. Hiljaa olen ylpeä teistä kaikista, olette päässeet elämässänne yhteen päämääräänne.

Tuleva kesä tietää joillekin kesätöitä. Onneksi se vie vain yleensä osan ansaitusta lomasta ja saahan siitä sitten myös ihan omaa rahaa. Muistakaa kuitenkin nauttia kesälomasta, nukkua pitkään, käydä rantsulla, auttaa huoltajia kesäpäivinä kotihommissa: Leikata nurtsia, tuoksutella sen huumaavaa tuoksua, auttaa ruuanlaitossa ja ehkä joskus vois vain siivota ihan yllätykseksi, edes sen oman huoneen. 🙂

 

Terkuin, Kaisu