Kuva viidestä nuoriso-ohjaajasta. Yksi seisoo käsillään, yksi on kyykyssä, toinen lankussa ja yksi ohjaajan reppuselässä. Eteen muokattu kuva kännykästä, jossa kuvakaappaus nuorisotoimen nettisivuilta.

www.raahe.fi/nuoriso/toiminta

Joulun alla kokoontumisten rajoittaminen voi aikuisille olla jopa tervetullutta lupaa “kotoiluun” ja tilapäisiin mielenhäiriöihin, kuten kaappien siivoamiseen. Nuorille kokoontumiskielto tarkoittaa usein jotain ihan muuta. Nuoruudessa kaverit ovat merkittävässä asemassa, kun vanhempiin otetaan luontaista etäisyyttä. Kaverit ovat suuressa roolissa ikätovereina, peileinä ja ymmärtäjinä. Myös porukkaan kuuluminen on nuorille tärkeää. Kavereiden kanssa kun harjoitellaan tärkeitä ihmissuhdetaitoja, jotka tulee kulkemaan mukana tulevissakin suhteissa.

Yksinäisyys on valitettavaa arkea toisille. Tätä ei varmaan helpota, kun luontaisia kohtaamisia rajoitetaan. Yksinäisyyden tunteeseen, vaikka se todella kipeää tekeekin, ei ihan helppoa lääkettä ole. Ehkäpä lohtua voi tuoda se, että senkään tunteen kanssa kukaan ei ole yksin. On myös toisia, jotka tuntevat samalla tavoin.

Onnea on teknologia, joka tuo kasvot ruudulle ilman viivettä. Livenä voi keskustella kavereiden kanssa, vaikka ei samassa paikassa olekaan. Ei tarvitse turvautua pelkkään tekstiin, vaikka sekin ihan oiva yhteydenpitotapa on. Näyttämällä kasvot ruudulla, paljastaa myös niitä tärkeitä ilmeitä, eleitä ja tunnetiloja. Niitä, jotka oikeissa kohtaamisessa on läsnäoloa.

Aikana, jolloin sosiaalisia kontakteja tulisi minimoida, nuorisotyö on haastavan paikan edessä. Mikään ei korvaa kasvokkain kohtaamista. Chatissa, livessä tai snäpissä läsnäolo ei millään tavalla ole perinteiseen kohtaavaan nuorisotyöhön verrattavissa olevaa. Yritystä kuitenkin on. Ylläpitää positiivista virettä, kysellä kuulumisia ja olla edelleen kiinnostuneita nuorten vapaa-ajasta. Nuorille toivomme pitkää pinnaa noudattaa annettuja ohjeita, kuitenkin niin, ettei kukaan jäisi yksin. Voisiko juuri nyt olla aika tulla nimettömänä chattiin juttelemaan matalalla kynnyksellä, kun kaikki muu toiminta on peruttu. Ehkä sitten vuoden vaihteen jälkeen voitaisiin tavata ihan livenä toiminnan parissa, jossa kenties löytyisi uusia kavereita. Toiveikkuus on asia, joka ajaa meitä eteenpäin. Sitä toivomme myös nuorille.

Niin kliseeltä kuin se kuulostaakin, sanon silti. Yhdessä me selvitään tästäkin.

Näitä ei ole peruttu

  • duetointi kaverin kanssa TikTokissa
  • streakit Snäpissä
  • videopuhelut Whatsappissa
  • etäleffailta
  • verkkopelaaminen
  • yhteiset soittolistat
  • nuorisotoimen instaliven seuraamiset
  • nuorisotoimen chatteihin osallistuminen

Aikuisia nuoria varten