Luotsitupa, pooki ja majoitusvajat.

Kävin sunnuntaina saaressa keräämässä roskia. Iso-Kraaseli on Raahen saarista toiseksi suurin. Saaresta löytyy pooki, luotsitupa, makkaranpaistopaikka, luontopolku ja myös järvi saaren sisällä. Miksikö kerron tästä? No, kulttuurisen nuorisotyön tarkoituksena on kulttuurin ja taiteen keinoin tuoda mielekkyyttä, kokemuksia, elämyksiä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä nuorten vapaa-aikaan.

Luonto on yksi tärkeimmistä kulttuuriympäristöistä.

Roskasaalis muutaman tunnin kiertelyn tuloksena.

Olen lukenut, että luonto on meillä vain lainassa tulevilta sukupolvilta. Niin myös nuorilla. Luonto on lainaa vain. Roskat luonnossa ovat paitsi ikävä näky silmille, esimerkiksi muovi on myös suuri uhka luonnolle, eläimille ja ihmisille. Roskaamiseen liittyy ihmisten välinpitämättömyyttä, josta hinnan maksaa usein joku muu. Jokamiehenoikeudella  me kaikki saadaan ilmainen pääsylippu luontoon. Annetaan vastineeksi arvostusta.

Omaa nenää pidemmälle on syytä katsoa.

Moottoriajoneuvot jätetään parkkiin. Sen minkä kannat luontoon, kannat myös sieltä pois. Nuotioidessa puita jätetään myös seuraaville luonnossa liikkujille. Nauti luonnosta. Vaikka eletään tätä hetkeä, ollaan tässä ja nyt, ehkä täysilläkin. Uhraa muutama ajatus luonnolle. Luonto on se ansainnut.

Roskasaaliina Isosta-Kraaselista tarttui mukaan muutamassa tunnissa erilaista muoviroskaa. Kääremuoveja, pieniä muovisilppuja ja paloja, styroksia, isompia kanistereita, laatikoita ja paljuja. Jonkun verran kerättiin myös metallisia korkkeja ja kansia pois luonnosta.

Luontopolun varrelta löytyy suuri mänty.

Roskien keräämistäkään ei tarvitse naama nyrpeänä tehdä. Minun yksi lempipaikka Ison-Kraaselin saarella on suuri mänty, joka on paremmin tunnettu minun perheessä jättiläismäntynä.

-Kulttuurisen nuorisotyön ja ehkä hienoimman kulttuuriympäristön puolesta, nuoriso-ohjaaja Anna-Maija