Maailman terveyspäivää on vietetty aina 7. päivä huhtikuuta. Se on myös vuonna 1948 perustetun maailman terveysjärjestön perustamispäivä. Joka vuosi terveyspäivään valikoituu uusi terveydellinen teema.

Tänä vuonna 2020 teemapäivänä muistetaan erityisesti sairaanhoitajia ja kätilöitä. Heidän työnsä arvostus on noussut arvoon tuntemattomaan erityisesti tämän hetkisen maailman laajuisen koronapandemian vuoksi.

Tiesitkö, että koko maailman sairaalahenkilökunnasta noin 50% on hoitajiaja kätilöitä? Tai että hoitajista noin  70% on naisia?

Muistatko itse, milloin olet viimeksi kohdannut sairaanhoitajan? Millainen kohtaaminen oli? Jäikö sinulle hyvä mieli? Vai oliko sairaanhoitajalla kenties kiire?

Sairaanhoitajat ovat avainasemassa hoitohenkilökunnassa. He toteuttavat lääkärin määräämiä ohjeita, ajattelevat itsenäisesti ja hoksaavat asioita, jotka näkyvät vain hoitajien pyörittämässä arjessa. Hoitajat kirjaavat ylös kaiken, mitä päivän aikana tapahtuu, mitä tehdään ja miksi.

Koronapandemiassa hoitajat ovat eturintamassa, ottamassa kaiken ensimmäisenä vastaan. Meillä kaikilla on aihetta kiitokseen ja arvostukseen heidän työtään kohtaan. Hoitajat tekevät arvokasta työtä, joten koitetaan muistaa tämä myös pandemian jälkeen.

Perinteisesti terveyspäivä rohkaisee ihmisiä eri puolilla maailmaa osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistäviin aktiviteetteihin, mutta tämä vuosi on poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti koronapandemian vuoksi. Siispä omaa terveyttä voi esimerkiksi edistää kotona vaikkapa jumppaamalla tai lenkillä luonnossa kävellen ja pyöräillen. Muistetaan vain ne turvavälit ja fyysinen etäisyys kanssakulkijoihin.

PS. Sairaalatyöstä on tehty monia sarjoja sekä dokumentteja. Niihin voi käydä tutustumassa ihan kotisohvalta suoratoistopalvelujen kautta esimerkiksi yle areenassa. Mikä on sinun sairaalasarja suosikkisi?

Lähteet: YK-Liitto ja WHO