Opiskelu

Jos oma ala ei ole vielä selvinnyt, monet eri tahot voivat auttaa sinua opiskelupaikan löytämisessä. Opinto-ohjaaja, vanhemmat, työvoimatoimiston ammatinvalintaohjaajat ja nuorten tiedotus- ja neuvontapisteen työntekijät auttavat sinua varmasti löytämään oman alasi. Koulutusvaihtoehtoja ja opiskeluvaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.

Etä- ja verkko-opiskelu, avoin yliopisto ja kansanopistot ovat varteenotettavia vaihtoehtoja perinteisten toisen asteen (lukio, ammattikoulu) ja korkeakoulujen (ammattikorkea, yliopisto) rinnalla. Oppilaitoksien haku on yleensä keväällä ja syksyllä, mutta moniin oppilaitoksiin voi olla myös suoraan yhteydessä ja kysellä vapaina olevia opiskelupaikkoja. Jokaisella oppilaitoksella on omat hakumenettelynsä, joten kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin ja ottaa selvää hakuajoista ja pääsykokeista. Koulutusoppaista selviää pääsykoevaatimukset, -ja ajankohdat, hakuajankohdat ja muut olennaiset tiedot.

Oppaita saa joko koulun opinto-ohjaajalta, työvoimatoimistosta tai sitä voi selata verkossa. Monilla kouluilla on myös omat nettisivut, joihin kannattaa tutustua.

Hakuvelvollisuus

Tiesithän, että alle 25-vuotias ei voi saada työttömyysetuutta työttömänä aikana, jos hän ei hae koulutukseen vaaditulla tavalla? Hakuvelvollisuuden laiminlyönnin seurauksia voi joutua kantamaan jopa 25-vuotiaaksi asti?
Lue lisää:
Suotuisa suunta
TE-palvelut

Hyviä koulutukseen ja opiskeluun liittyviä linkkejä:
www.opinpolku.fi
http://www.opiskelupaikka.fi/
http://www.studentum.fi