[vc_row rt_row_background_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_borders=”” rt_row_paddings=”true” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_wrp_col_paddings=”false” rt_border_top=”” rt_border_bottom=”” rt_border_left=”” rt_border_right=”” rt_border_top_mobile=”” rt_border_bottom_mobile=”” rt_border_left_mobile=”” rt_border_right_mobile=”” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_column_text]Kokonainen kotiseutujuhla Pekanpäivät virtuaalisena toteutettuna. Näin tehtiin Raahessa. RaatiRoll oli ylpeänä osa tätä kokonaisuutta.

Ei juuri ole parempaa, kuin lämmin kesäilta Museon rannassa. Kun bändi soittaa lavalla ja aurinko laskee meren yllä. Tänä vuonna jotakuta sattoi epäilyttää miten streami toimii tai miten keikkafiilikseen pääsee. RaatiRoll -päivänä keskiviikkona ilma oli kuin morsian, kesä tarjoili parastaan, mutta tapahtuman yleisö oli ruudun toisella puolella. Upean näköisellä lavalla, viimeisen päälle toimivalla tekniikalla Deaflove ja Mäkki esiintyivät livenä, jota streamina pystyi seuraamaan, vaikkapa sieltä Museon rannasta.

Artisteilla ei ollut yleisöä, lavan verhotkin olivat suljettu. Kirkkaat kasvovalot ja kaksi kuvaajaa. Loppu tapahtui seinien, verhojen ja ruutujen toisella puolella. Energia kuitenkin välittyi ja keikkaelämys oli vähintäänkin onnistunut.

Nuorisotyössä usein pohditaan kenelle tätä tehdään. On hyvä muistaa, että osallistumisen tapoja on monenlaisia. Kaikkia ei kohdata livenä, eivätkä kaikki tule paikalle. Samalla tavalla, kuin nuorisotyötä tehdään yhdessä nuorten kanssa ja nuorille, jotka tulevat paikalle tapahtumiin, retkiin, toimintoihin ja tiloihin. Tehdään nuorisotyötä myös heille ketkä seuraavat, tykkäävät ja klikkaavat.

Korona-aika pakotti nuorisotyötä tarttumaan entistä enemmän kiinni virtuaalisiin ympäristöihin. Taipumaan kasvottomiin kohtaamisiin, anonyymeihin keskusteluihin ja katselukertojen, tykkäysten tai klikkausten seuraamiseen. Nämä olivat arvokkaita kokemuksia.

Kun puhutaan monipuolisesta toiminnan tarjonnasta, täytyy huomioida myös erilaiset nuoret, kohderyhmät ja kanssatekijät. Toisille nuorisotyö merkitsee ruudun takaa koettua. Tästä syystä nuorisotyötä kehittäessä ja suunniteltaessa virtuaaliset ympäristöt tullaan näkemään entistä enemmän mahdollisuuksina. Saavutettavuus ja matala kynnys tulee ottaa todelliseen tarkasteluun. Myös osallisuus ja yhteisöllisyys nuorisotyön kantavina arvoina ovat läsnä virtuaalisina.

Odotan jo aikaa, kun voidaan taas kokoontua. Kohdata nuoria livenä. Kuunnella keikkaa eturivissä, matkata linja-autolla retkelle, juoda kahvia sohvalla. Kaikkea sitä tavallista ja tärkeää. Säilytän nämä kokemukset virtuaalisesta maailmasta, jotka ovat mahdollistaneet tänä keväänä paljon. Ja totean, että tämä ei ollut tässä. Stream on.

-nuoriso-ohjaaja Anna-Maija[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row rt_row_background_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_borders=”” rt_row_paddings=”true” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_wrp_col_paddings=”false” rt_border_top=”” rt_border_bottom=”” rt_border_left=”” rt_border_right=”” rt_border_top_mobile=”” rt_border_bottom_mobile=”” rt_border_left_mobile=”” rt_border_right_mobile=”” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]