Terveys

Nuoruus on muutosten aikaa. Ihminen kehittyy niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tässä elämän myllerryksessä usein muuttuvat myös totutut turvalliset elämäntavat. Vanhemmista halutaan itsenäistyä, kaveripiirit saattavat muuttua, uusi harrastuksia tulla ja vanhoja jäädä. Mutta muuttuvatko myös totutut hyvät elämäntavat?

Hyviksi elämäntavoiksi mielletään usein riittävä liikunta, ruokavalio, lepo, vapaa-aika, opiskelu ja harrastukset. Kun puhutaan terveellisistä elämäntavoista, korostuvat usein ruokavalion, levon ja liikunnan sekä tupakoimattomuuden ja päihteettömyyden osa-alueet. Ne ovatkin erinomaisen tärkeitä asioita niin nuorille kuin aikuisillekin ihmisille, mutta eivät ainoita. Miten tulisi elää? Kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Hyvä, terveellinen elämä koostuu monesta asiasta.

On tärkeää, että

  • Lepää riittävästi, mieluusti vähintään 8 tuntia päivässä.
    Ruokailee säännöllisesti, 4-6 kertaa päivässä niin,
    että ateria olisi riittävän monipuolinen ja terveellinen.
  • Harrastaa liikuntaa lähes päivittäin ja antaa aikaa itselle myös rentoutumiseen.
  • Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi tulisi huolehtia henkisestä hyvinvoinnista.

On tärkeää, että tekee itselleen mieluisia asioita, tapaa ja viettää aikaa itselleen tärkeiden henkilöiden kanssa ja nauttii myös arjesta, juhlista puhumattakaan. Koulu ja opiskelu näyttelevät suurta roolia normaalissa arjessa. Aamulla herätään, siirrytään opinahjoon, opiskellaan, tullaan kotiin ja tehdään jossain vaiheessa kotitehtävät. Olisi hyvä, jos opiskelu olisi mieluisaa ja antoisaa. Opiskeluun liittyvien ongelmien kanssa olisikin hyvä hakeutua oman opettajan tai oppilaitoksen opinto-ohjaajan puheille jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vastaavasti terveyteen liittyvien ongelmien tai kysymysten kanssa on hyvä kääntyä oman kouluterveydenhoitajan puoleen.

Sinua auttavat ja tukevat palvelut

Kun hätä on suuri, etkä tiedä, mistä saisit apua ja tukea juuri tässä ja nyt, löydät kattavan listauksen palveluista, auttavista puhelimista ja chateista www.nuortenelama.fi:stä 

Lasten ja nuorten puhelin

Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen päivystävät aikuiset ovat vaitiolovelvollisia.
p. 116 111
Avoinna: ma-pe 14:00-20:00, la-su 17:00-20:00
Lisää tietoa palvelusta: Mannerheimin lastensuojeluliitto

Poikien Puhelin

Poikien Puhelin on auttava puhelinpalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Puhelimeen vastaa aikuinen, ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies. Puhelu on soittajalle maksuton ja soiton voi tehdä täysin anonyymisti.
p. 0800-94884
Avoinna ma-to klo 13.00-18.00
Lisää tietoa: Väestöliiton nettisivut

Päihdeneuvonta.fi

Päihdeneuvonta tarjoa neuvontaa ja apua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä – täysin ilmaiseksi ja nimettömästi.
p. 0800 900 45 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta.
Päihdeneuvonnan chat on avoinna 04:00 – 05:30.
Lisää tietoa Päihdeneuvonta.fi-palvelusta.

Nuortenlinkki.fi

Nuortenlinkki.fi on nuorten verkkosivusto, jossa teemana päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen ja paljon muuta. Sivuilta löydät tietoa, testejä, animaatioita ja nuorten kirjoittamia tarinoita ja kuvaamia vlogeja. Shoutboxiin saa huudella 24/7 ja nettineuvonnan kautta voi kysyä ammattilaiselta mitä tahansa.
Lisätietoa palvelusta: Nuortenlinkki.fi -sivulta.

Sekasin-chat

Sekasin-chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutettujen vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa.
Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä. Chat on auki ma-pe klo 7-24 sekä la ja su 15-24.
Pääset tästä Sekasin-chattiin
Lisää tietoa: Mielenterveysseuran sivuilta