Tällä viikolla vietetään kansallista Tietoturvaviikkoa ja tiistaina 7.2.2012 yhdeksättä Tietoturvapäivää. Tällä kertaa viikon teemana on Connecting Generations, joka kannustaa pohtimaan lasten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen merkitystä lasten nettiturvallisuuden edistämisessä. Lisäksi teema muistuttaa siitä, että myös vanhemmat, opettajat ja isovanhemmat voivat oppia lapsilta ja nuorilta netin käytöstä.

Turvallinen netinkäyttö vaatii niin lapselta ja nuorelta kuin vanhemmiltakin monenlaisia taitoja. Vaikka nuoret päihittävätkin usein vanhempansa teknisissä taidoissa ja trendien huipulla kulkemisessa, on vanhempien sukupolvien elämänkokemus valttia myös netissä. Siksi on tärkeää, että vanhemmat, isovanhemmat, opettajat ja muut läheiset aikuiset kiinnittävät huomiota myös siihen, mitä lapsen nettielämään kuuluu.

Nettielämä ei ole erillinen saareke lapsen tai nuoren elämässä, vaan se on osa sitä. Netin käytöstä kannattaa sopia perheessä pelisäännöt ja opettaa lapsia käyttämään tervettä järkeä netissä liikkuessaan. Lasten kanssa on hyvä keskustella esimerkiksi siitä, miten toisiin ihmisiin voi suhtautua netissä sekä milloin ja mitä omia tietojaan voi julkaista netissä.

Myös aikuiset voivat oppia paljon lapsilta ja nuorilta teknologiasta ja uusimmista ilmiöistä. Samalla kun aikuisten tietoisuus lasten ja nuorten nettimaailmasta lisääntyy, kasvaa myös heidän kykynsä tukea lastensa nettiajan kansalaistaitoja. Aikuiset voivat oppia turvallisuudesta myös lapsilta.

Tietoturvaviikolla kannustamme kaikkia vanhempia, isovanhempia ja opettajia kysymään lapsilta ja nuorilta: Mitä nettiin kuuluu? Keskustelu nettiturvallisuudesta kotona ja koulussa tukee lasten ja nuorten välttämättömiä mediataitoja.

EU:n yhteisen Insafe-yhteistyöverkoston johdolla myös muut Euroopan maat järjestävät omia nettivalistustapahtumiaan lapsille, nuorille ja aikuisille. Suomessa Tietoturvapäivä on järjestetty vuodesta 2003 alkaen ja hanke on ollut mukana Insafe-verkostossa vuodesta 2007 lähtien.

Tietoturvapäivä järjestetään vuosittain helmikuussa ja sen tavoitteena on edistää turvallista ja fiksua internetin käyttöä. Tietoturvaviikolla järjestetään teemaan liittyen erilaista ohjelmaa ympäri Suomea, etenkin kouluissa. Lue lisää: http://www.tietoturvaopas.fi/ ja http://www.tietoturvakoulu.fi/.

Lähde;
tietoturvakoulu