Selfiekuva nuoriso-ohjaajasta luistelukentällä. Taustalla kolme nuoriso-ohjaajaa luistimilla.

Etualalla nuoriso-ohjaaja Hanna. Taustalla nuoriso-ohjaajat Jessica, Mari ja Anna-Maija.

Koronarajoitukset muuttivat nuoriso-ohjaajienkin työtä. Ei enää perinteisiä kohtaamisia tiloilla, kouluilla tai tapahtumissa. Vuorovaikutuksen väliin tuli ruutu. Vaikkakin jo ehkä klisee, niin nuoria varten pyrittiin edelleen olemaan.

Vapaa-ajan vinkkejä jaettiin somen kanavilla videoiden tai haasteiden muodossa. Kuvaushetkistä tuli säännöllinen osa työviikkoja. Positiivinen vire haluttiin ja halutaan pitää.

Nuoriso-ohjaajat kehittivät osaamistaan koronarajoitusten aikana osallistuen webinaareihin, koulutuksiin ja valtakunnallisiin verkostoihin.

Ja jäihän sitä aikaa myös siivoilla kaapit kuntoon. Tarkoitus oli myös siivoilla puhelimesta valokuvat tai koneelta kansiot, mutta tämäpä taisi jäädä. Ei jäänyt aikaa pyöritellä peukaloita, vaan hommia riitti tehtäväksi asti.

Somea kehitettiin laatimalla nuorisotoimelle somesuunnitelma ja sisältökalenteri. Tarkoituksena on tuottaa monipuolista ja tasaisesti sisältöä somen eri kanaviin.

Kun kohtaaminen kasvokkain oli tauolla, täytyi hyödyntää vuorovaikutus-
mahdollisuuksia verkkoalustoilla ja somessa. Viestejä vaihdeltiin snapchatissa ja Tik Tokissa sekä Discordin chatissa säännöllisesti. Kohtaamisten määrä tietysti oli pienempi, mitä tila -ja ryhmätoiminnassa tai tapahtumissa yleensä. Livelähetyksiä pidettiin säännöllisesti instagramissa ja niillä tavoitettiin hyvä määrä katsojia.

Eikä tämä verkkonuorisotyöhön ja somen maailmaan panostaminen turhaa ole ollut. Hyvät työkalut ja käytänteet tulevat jatkossakin olemaan osa raahelaista nuorisotyötä.

Nyt kun kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista on taas mahdollista järjestää ja tiloja saadaan avata. Tehdään se varovaisesti ja turvallisuutta korostaen.