Työelämä

Työnhakijan palvelut

Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) palvelee kaikkia työnhakijoita – työssä olevia, työttömiä ja työelämään tulossa olevia.Palveluja löytyy omatoimisesti käytettävistä verkkopalveluista räätälöityihin henkilökohtaisiin palveluihin, joita saa TE-toimistoista ja niiden työnhakukeskuksista sekä työvoiman palvelukeskuksista.Työ- ja elinkeinotoimistosta saa henkilökohtaista palvelua työnhaussa ja -välityksessä ja tietoa työmarkkinoista, koulutuksesta, ammateista sekä yrittäjyydestä. TE-toimisto neuvoo työttömyydenaikaisten etuuksien hakemisessa ja tukee työllistymistä eri tavoin.

Työvoiman palvelukeskukset ovat työ- ja elinkeinohallinnon, kuntien ja Kelan yhteisiä palvelupisteitä. Ne palvelevat henkilöitä, joiden työllistyminen on eri syistä vaikeutunut.

Nuorten palvelut

Työ- ja elinkeinotoimisto auttaa ammatinvalinnassa ja neuvoo miten ja mistä voit hankkia sopivan koulutuksen. Saat tietoa siitä, mitä työpaikkoja on tarjolla ja miten niitä kannattaa hakea.Saat takuun siitä, että et jää tyhjän päälle: työ- ja elinkeinotoimistolla on velvollisuus tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle työttömälle viimeistään kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen työtä, koulutusta, työharjoittelua, työnhakuvalmennusta tai ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluja. Saat apua työmarkkinatuen hakemiseen (alle 17-vuotiaalla ei ole oikeutta työmarkkinatukeen.)

Työnhakijaksi voit ilmoittautua sähköisesti www.mol.fi –sivuilta. Jos sinulla on käytössä verkkopankkitunnisteet valitse lomakkeesta linkki pankkitunnuksilla. Jos ei, valitse ilman pankkitunnuksia. Suunnista sähköisen lomakkeen täyttämisen jälkeen lähimpään työkkäriin. Siellä sinua autetaan eteenpäin. Työ- ja elinkeinotoimiston netti- ja muita tietopalveluja voit käyttää ilman ilmoittautumistakin.

Mikä minusta tulee isona?

Harvalla on koulun jälkeen kirkkaana selvillä se, mitä haluaa tehdä työkseen. Polut itselle mieluisimpaan tai sopivimpaan ammattiin tai työhön voivat olla mutkikkaita ja viedä aikaa. Toisaalta elämän mittaan vaihtuvia ammatteja saattaa olla useitakin.Työ- ja elinkeinotoimiston ammatinvalinnanohjaus auttaa oman alan etsimisen alkuun. Varaa aika keskusteluun ammatinvalintapsykologin kanssa, siitä kaikki lähtee. Voit käydä www.mol.fi –sivuilla tutustumassa ammatinkuvauksiin tai tekemässä AVO-ammatinvalintatestin. AVO auttaa omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden arvioinnissa.Raahen seutukunnan TE-toimistossa on käytössä nuorten kesätyöjärjestelmä. Alle 18-vuotiaille tarkoitettu keskitetty kesätyönhaku on ainutlaatuinen Suomessa. Hakuaika on tammi-huhtikuussa joka kevät. Käy täyttämässä hakemus Raahen seutukunnan TE-toimistossa. Muista myös oma aktiivisuus työnhaussa.

Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen

Tämän päivän työelämä tarvitsee uteliaita, sitkeitä ja tuottavia työntekijöitä. Osaamista kertyy monella eri tavalla, joita kaikkia ei edes tule ajatelleeksi. Osa osaamisesta jää työnhakutilanteessa helposti piiloon myös työnantajalta. Työkalupakeissa kerrotaan nykypäivän työelämän tarpeista ja niiden yhteydestä omaan osaamiseesi. Apukysymykset sekä mallivastaukset ohjaavat sinua kertomaan osaamisestasi työhakutilanteessa.Työkalujen avulla voit tunnistaa erilaista osaamistasi ja kertoa siitä työnhakutilanteessa. Materiaalit ohjaavat sinua kertomaan osaamisestasi erityisesti kansainvälisestä näkökulmasta.