Ajattelin kirjoittaa kokemukseni työkokeilustani nuorisotoimella, sekä mitä toimintaa kaipaisin Raaheen.

Aloittaessani työkokeilun marraskuun alussa minut otettiin avosylin heti mukaan työyhteisöön, kuin yhtenä työntekijänä eikä vähätelty tai syrjitty vähäistä työkokemustani nuorisotyöstä. Kaikki olivat ystävällisiä ja neuvoivat ja kertoivat miten toimia missäkin tilanteessa ja mitä sääntöjä on milläkin nuorisotilalla. Toimistopäivät olivat mielenkiintoisia, yllätyin kuinka paljon nuorisotyöntekijän pitää osata, tehdä ja taitaa; laskun käsittely, mainostamista, rahoituksen hankkimista eri hankkeille, työlistojen teko, työaikasuunnittelu, tapahtumien ja toimintojen suunnittelu ja toteutus, yhteistyö kuvioiden ylläpitäminen yhteistyöpalaverit ja valmistelu, nuorten yhteistyö yhteyksien ylläpito, seutukuntien ja valtakunnallista yhteistyötä. Tämän lisäksi eri työpisteissä ympäri Raahea, näkyvää työtä nuorisotiloilla nuorten ohjaamista ja keskustelua nuorten kanssa eri toiminnoissa ja ympäristöissä. Kaiken tämän luettelon jälkeen ilmapiiri on silti rento ja iloinen, vitsit ja kannustukset lentelevät.

 

Sitten mitä toimintaa kaipaisin Raaheen.

Lyhyesti: Olen itse muuttanut Raaheen toiselta paikkakunnalta. Kavereita Raahessa ei ollut paljoa ja nekin vähenivät tai kaikkosivat elämäntilanteiden muuttuessa. Yritin tutustua uusiin ihmisiin, mutta jäin usein kaveriporukan ulkopuolelle.

Monelle muullekkin on käynyt samoin mitä olen keskustellut ihmisten kanssa. Ihmisiä muuttaa työn, parisuhteen tai minkä tahansa tilanteen takia Raaheen ja yrittävät luoda uusia ystävyyssuhteita, eikä se ole helppoa, niin kuin ei missään muuallakaan paikkakunnalla. Siksi ajattein että olisipa hienoa jos Raahesssa olisi toiminta missä muualta paikkakunnalta muuttaneet voisivat kokoontua ja saada sitä kautta uusia ystäviä. Nuorisotoimelta voisi kysyä tiloja lainaan. Toiminnan mainosta voisi jakaa samassa kirjekuoressa mikä lähetetään jokaiselle uudelle Raahelaiselle kotiin.

 

Hypätään takaisin aiheeseen työkokeilu.

Nuoret joihin sain tutustua työkokeilun aikana olivat mukavia ja reippaita. Oli hauskoja keskustelu hetkiä ja vauhdikkaita tilanteita. Fiilikset ovat haikeat, kun viimeinen viikko työkokeilussa lähti käyntiin. Jään kaipaamaan työporukkaa ja hauskoja hetkiä. Toivottavasti voin jatkaa keikkatyöläisenä nuorisotoimella työporukan ja nuorten kanssa.

-Heini-